Pagina opties

Groter
RSS

Brief van de burgemeester aan alle inwoners (01-06-2021)

Beste inwoners van de gemeente Bladel,

Het gaat de goede kant op met de coronacijfers! Elke dag worden er minder mensen positief getest, minder mensen worden opgenomen op de IC’s en gelukkig dalen de sterftecijfers. Ook in het dagelijks leven mag er weer iets meer: we kunnen met het gezin weer een terrasje doen, u kunt gaan shoppen met uw zoon of dochter of een bezoek brengen aan de sportschool.

Er zijn vooruitzichten op een min of meer ‘normale’ zomervakantie. Er is weer leven in de brouwerij en het doet me goed om te zien dat er weer meer mogelijk is.

De vaccinatiecampagne begint nu ook écht op gang te komen. Er zijn al meer dan 8 miljoen vaccins gezet! Dit is ook te zien in de ziekenhuisopnames: momenteel liggen er vooral vijftigers op de IC’s. De ouderen die in de eerdere golven in het ziekenhuis terecht kwamen, zijn gevaccineerd en lopen minder risico om ziek te worden. De kans is groot dat als straks een groot deel van de bevolking ingeënt is, we weer steeds meer kunnen. Wilt u het vaccin binnenkort ook gaan halen en heeft u vragen? Of twijfelt u nog of u het vaccin wel wilt? Op de website www.coronavaccinatie.nl kunt u meer informatie vinden.

Ondanks al het goede nieuws rond de coronapandemie, zijn we er nog niet. Er kunnen nieuwe varianten ontstaan waarbij de vaccins mogelijk niet werken. Ook is niet iedereen ingeënt. Mensen die zich niet kunnen of willen vaccineren, zijn nog steeds kwetsbaar. Zelfs als u gevaccineerd bent, bestaat de kans dat u nog steeds corona krijgt. We kunnen en mogen dus niet verslappen. De basismaatregelen, zoals afstand houden, handen wassen en thuis blijven bij klachten, blijven van toepassing. Ook als u gevaccineerd bent.

Het is belangrijk dat we voor elkaar blijven zorgen en elkaar blijven steunen. U kunt bij onze lokale ondernemers een cadeautje of bos bloemen voor iemand kopen. U kunt buiten gaan wandelen met iemand die al te lang binnen zit. Of stuur een kaartje! Op verschillende plaatsen verspreid door de gemeente hebben we kaarten neergelegd die u gratis mee mag nemen. Op de kaarten staan teksten zoals ‘Jij maakt deze coronatijd een beetje beter voor mij, omdat…’ of ‘Als we weer terug kunnen naar het oude normaal, gaan wij samen…’. We vragen wel om van iedere kaart maar één mee te nemen, zodat meerdere mensen gebruik kunnen maken van deze actie.

U kunt ook een kaartje sturen naar iemand die u wilt bedanken. Aan iemand die u deze coronatijd altijd kon bellen of aan iemand die boodschappen ging halen toen u zelf in quarantaine zat. Zelf zou ik graag de hulpverleners willen bedanken. Het afgelopen jaar hebben zij aan de frontlinie van deze pandemie gestaan. In moeilijke omstandigheden en onder grote druk hebben zij geprobeerd zoveel mogelijk mensen te helpen – soms ten koste van zichzelf. Hierbij denk ik niet alleen aan de mensen in de zorg maar ook aan onze brandweermensen en politiemensen. Zij hebben bijvoorbeeld mensen gereanimeerd ten tijde van deze pandemie. Ook in onze gemeente is dit enkele keren gebeurd. Ik heb diep respect voor hun inzet en toewijding.

Ik hoop dat alles goed blijft gaan, zodat de horeca helemaal open kan, we deze zomer een festival kunnen bezoeken en de voetbalcompetitie volgend seizoen weer van start kan gaan. Maar ook zodat de zorgverleners weer wat lucht krijgen en ondernemers die nog steeds in een moeilijke situatie zitten, weer perspectief hebben.

Wilt u weten hoe het openingsplan voor de samenleving er momenteel uitziet? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/openingsplan. Hier staat – afhankelijk van de cijfers – stap voor stap beschreven wat en wanneer bepaalde zaken weer mogelijk zijn.

Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.

Met vriendelijke groet,

Remco Bosma