Pagina opties

Groter
RSS

Gemeente plaatst weer bladbakken (25-09-2019)

Foto Igor Kant

In de week van 1 oktober plaatst de gemeente op verschillende locaties in de bebouwde kom van alle kernen weer bladbakken. De bladbakken dienen als extra service waarin bewoners het herfstblad van gemeentelijke bomen kunnen deponeren. Afhankelijk van het aanbod worden de bakken één of twee keer per week leeggemaakt. In de week vóór Kerstmis worden de bakken weer weggehaald.

Praktisch is het onvermijdelijk dat er ook blad van particuliere bomen in de bladbakken wordt gestort. Dat is ook geen probleem. De bladbakken zijn echter zeker NIET bedoeld voor snoei- en ander tuinafval. Als geconstateerd wordt dat er ander (tuin)afval dan bladafval in de bladbak wordt gedeponeerd, wordt een proces-verbaal opgemaakt.
Blad van bomen uit uw eigen tuin, snoeihout en ander tuinafval dient u via uw eigen groene GFT-container aan te bieden. Ook kunt u het afleveren bij de Milieustraat aan de Nijverheidsstraat 7d op Industrieterrein “de Sleutel” in Bladel. Vergeet u daarbij niet om uw milieupas en uw pinpas mee te nemen. Tot 1 m3 betaalt u € 2,50 en voor elke volgende m3 betaalt u € 5,00. Brengt u dus bv. 1,5 m3, dan betaalt u daarvoor € 7,50.

Bladafval gebruiken voor tuinieren                        

In plaats van het blad af te voeren, kan het ook in de tuin gebruikt worden. Het blad is namelijk van groot belang als winterdek voor planten en zorgt voor een natuurlijke bemesting. Bolgewassen en vaste planten hebben veel profijt van de beschermende werking van het blad en zullen in het voorjaar eerder uitlopen en bloeien dan de onbeschermde gewassen. Daarnaast vormt het blad een schuil- en voedselgelegenheid voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Wat doet de gemeente

De gemeente laat bladafval regelmatig verwijderen van de openbare weg en de grasvelden. Verder blijft het blad liggen om de hierboven genoemde redenen. Wij verzoeken u om geen blad op de weg te vegen. Dat kan namelijk gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid.

De locatie van de bladbakken

Het is begrijpelijk dat niet op elke straathoek en bij alle bomen een bladbak geplaatst kan worden. De gemeente bekijkt elk jaar waar de bladbakken het best geplaatst kunnen worden. Daarbij spelen diverse factoren een rol, zoals de aanwezigheid van (veel) gemeentelijke bomen en een goede bereikbaarheid om de bakken te kunnen legen. Ook wordt geprobeerd om de bakken zodanig te plaatsen dat omwonenden daar zo min mogelijk overlast van ondervinden. Natuurlijk speelt ook de verkeersveiligheid een rol. Verder wordt ervoor gekozen om de bladbakken op een enigszins centrale locatie te plaatsen, die vanuit meerdere bladrijke straten bereikbaar is. Dat kan er toe leiden dat een bladbak soms wat verder bij u vandaan staat. De gemeente vraagt daarvoor uw begrip.  

In 2019 staan de bladbakken in principe weer op (nagenoeg) dezelfde locaties als in 2018:

Bladel

 1. Leemskuilen (nabij Steenslag)
 2. Koolbogt
 3. hoek Heeleind / Sniederslaan
 4. plantsoen Binnenweg (nabij Vierschaar)
 5. grasveld Doornekker (ter hoogte van huisnr. 16)
 6. Oranje Nassaulaan nabij de Ned. Hervormde Begraafplaats
 7. Julianaplein
 8. hoek Stijn Streuvelslaan / Hendrik Consciencelaan
 9. Veilig Oord
 10. Biezeveld
 11. hoek Antoon Coolenlaan / Felix Timmermanslaan
 12. Zwartakkers

Hapert

 1. Alexanderhof nabij gemeenschapshuis “den Tref”
 2. hoek de Vliegert / Joseph van Dingenenstraat
 3. Antoon Schildersstraat
 4. Orion
 5. hoek Akkerwinde / Mercurius
 6. Pinksterbloem
 7. hoek Mosveld / Venbroek
 8. Het Kaar
 9. grasveldje Arnold van Rodelaan / Kasteellaan
 10. Dalem

Hoogeloon

 1. Dijckmeesterstraat / Casterseweg
 2. hoek Hoogcasterseweg / Schutsboom
 3. hoek Vessemseweg / de Hoef
 4. halverwege Breestraat
 5. hoek Jan Goossensstraat / Heuvelseweg

Netersel

 1. hoek Carolus Simplexplein / De Blikken
 2. hoek Beemke / De Hoeve
 3. De Lei

Casteren

 1. Het Nieveld        
 2. Plein Kerkeneind
 3. Hoek Hoogeind / Kerkstraat

Fotograaf: Igor Kant