Pagina opties

Groter
RSS

Kent u iemand die een lintje verdient? (05-05-2021)

Bij gelegenheid van Koningsdag werden dit jaar in de gemeente Bladel vier onderscheidingen toegekend. Kent u ook een vrijwilliger die een lintje verdient? U heeft de mogelijkheid om iemand voor een Koninklijke Onderscheiding voor te dragen.

Voor de Orde van Oranje-Nassau komen mensen in aanmerking met (langdurige) bijzondere verdiensten voor de samenleving. Denk aan de vele vrijwilligers die actief zijn op sociaal-maatschappelijk gebied. Niet alleen bestuurders komen in aanmerking, maar ook mensen die door hun inzet verenigingen draaiend houden. Een Koninklijke onderscheiding kan worden toegekend bij Algemene Gelegenheid (Koningsdag) of bij een bijzondere persoonlijke gelegenheid (bijvoorbeeld een jubileum).

Koningsdag 2022

Koningsdag 2022 lijkt misschien ver weg, maar de voorbereidingen voor het toekennen van Koninklijke onderscheidingen bij die gelegenheid beginnen binnenkort weer. Als u vindt dat iemand in uw omgeving in aanmerking komt voor een Koninklijke onderscheiding, kunt u een aanvraag indienen bij de burgemeester. Om een Koninklijke onderscheiding te verkrijgen zijn verdiensten voor de gemeenschap (maatschappelijk, economisch, sociaal, cultureel of sportief terrein) belangrijk. Verenigingen, instellingen en maatschappelijke organisaties spelen daarom een belangrijke rol bij het indienen van aanvragen.

Hoe draagt u iemand voor?

Een aanvraagformulier voor een Koninklijke onderscheiding kunt u downloaden via de gemeentelijke website www.bladel.nl, opvragen bij het bestuurssecretariaat (telefoon 088 - 49 70 555) of via www.lintjes.nl. Bij de aanvraag moet uitgebreid vermeld worden waarom de betreffende persoon wordt voorgedragen. Een nauwkeurige omschrijving van de verdiensten en de tijd die hieraan besteed wordt is erg belangrijk. Daarnaast dient dit te worden ondersteund door de betreffende organisatie. Het is belangrijk dat u de volledige persoonsgegevens en uw relatie tot de betrokkene hierbij vermeldt. Het invullen van een voorstelformulier vergt tijd en de nodige inspanning.

Het indienen van een aanvraag betekent niet automatisch dat de onderscheiding ook wordt toegekend. De burgemeester beoordeelt de aanvraag zorgvuldig en stuurt deze met zijn advies naar de Commissaris van de Koning. Daar wordt de aanvraag bekeken en doorgestuurd naar het Kapittel van de Civiele Orden. Deze commissie brengt uiteindelijk advies uit aan de Koning.

Termijnen waarmee u rekening moet houden

De aanvragen moeten tijdig in ‘Den Haag’ afgehandeld worden. Een lange periode van voorbereiding en behandeling is nodig. Dit betekent dat:

  • u de aanvraag voor Koningsdag 2022 vóór 1 juli 2021 moet inleveren bij de gemeente;
  • de aanvraag voor een bijzondere persoonlijke gelegenheid uiterlijk zes maanden vóór de datum van uitreiking binnen moet zijn bij de gemeente.

Informatie

Voor meer informatie over het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding kunt u contact opnemen met het bestuurssecretariaat van de gemeente Bladel. Daarnaast kunt u de volgende websites raadplegen: www.lintjes.nl en www.kanselarij.nl.